En Indisk inspirerad kycklingcurry
Detta behöver du för 4-6 personer:
Stor stekpanna med hög kant & lock samt:
8 kycklingklubba utan ben och skin
kan göras med kycklingsfilé men sänk koktiden med 5 minuter
1 msk gurkmeja
5 vitlöksklyftor
1 skalen riven färsk ingefär
(använd en tsk att skrapa bort skalet)
1 msk vegetabilisk olja
1 hackad gul lök
1 hel kanel pinne (delad i mitten) eller en tsk malen
1 och 1/2
msk kumminfrön - rostad lätt i en torr tyflonpanna
1 färsk hackad mild eller stark chilifrukt (efter din smak)
med eller utan frön
700 gr skalad tärnad potatis ( ungefär samma storlek som kycklöingsbitar)
400 gr tärnade tomater (burk)
ca 3 dcl vatten
1 tsk salt (eller mer efter din smak)
2 msk hackad färsk koriander
eller persilja
Gör så här:
Skär ben och skinnfria kycklingben i grova bitar och blanda med gurkmejan - låt dem vila
Hacka vitlöken och ingefära (riva eller krossa i en mortel
)
Heta oljan i en stor stekpanna med hög kant
till lagom värme och tillsätt ingefär,
vitlök, lök, kumminfrön, kanelen samt chilipeppar
och fräs lätt i ca 2 minuter och häll på kycklingen och rör om så allt blandas väl.
Häll i potatisen, tomaten, vatten och salt
och blanda väl. Låt det koka upp, sätt på lock
och låt det sjuda på svag värme i ca 15 minuter
Ta bort locket och låt det sjuda 5 minuter till tills såsen blir tjock.
Häll på hackade koriandern/persilja och rör om - klart!
:
Raita
1 msk vegetabilisk olja
250 ml yoghurt
1 msk gul senapsfrön
1 gurka - skalad - riven ( utan frön)- pressa ut vatten!
3 msk hackad färsk myntblad
salt efter smak
Gör så här:
rosta senapsfrön i oljan - sila och blanda med alla andra ingredienser
Raitan som serveras med curryn gör att rätten blir lite mildare i smaken